A
gyermekrák
70-80%-a
jól kezelhető

Holdraszállás

2019. augusztus
  1. július 20 -án (magyar idő szerint július 21 -én) volt 50 éve, hogy az első ember, Neil Armstrong a Holdra lépett. Ekkor hangzott el a híressé vált mondat: “Kis lépés egy embernek, de óriási ugrás az emberiségnek”.

Neil Alden Armstrong 1930. augusztus 5 -én született az USA -ban, a különleges nevű Wapakoneta -ban (Ohio). Haditengerészeti repülő, űrhajós, NASA vezető, farmer, egyetemi tanár és az üzleti élet befolyásos szereplője volt.

Armstrong a Purdue Egyetemen szerzett repülőmérnöki diplomát. Speciális ösztöndíja révén az egyetemi oktatást két részre tagolva végezte el. Két és fél évig a haditengerészet kötelékében repülőtiszti kiképzést kapott, majd éles bevetéseken részt vett a koreai háborúban. 121 harci bevetést teljesített.

Az egyetemet követően egy rövid ideig a NACA Lewis Központjában dolgozott berepülőként, majd egy üresedésnek köszönhetően átkerült az eredetileg is megpályázott Edwards Légibázisra. 1962 -ben jelentkezett a NASA felhívására űrhajósjelöltnek. Armstrong 1966 -ban, a Gemini – 8 parancsnokaként járt először az űrben, ahol a világ első űrhajók közötti összekapcsolódásának végrehajtása volt a feladat. A feladatot sikeresen teljesítette.

Ezt követően, az Apollo – programba átkerülve előbb az Apollo – 8 tartalék parancsnoki megbízatását kapta, majd 1969 júniusában következett a történelmi küldetés, az Apollo – 11 és a Holdraszállás.

Az Apollo – 11 sikeres küldetése után Armstrong többé nem járt az űrben.

1971 -ben elhagyta a NASA-t. Sok felajánlott lehetőség közül a Cincinnati Egyetem repülőmérnöki tanszékén fogadott el egy professzori állást. Nyolc évig tanított az egyetemen. Miután felhagyott az egyetemi oktatással, az üzleti életben tevékenykedett, több különböző cég igazgatótanácsának munkájában is részt vett. Politikai szerepet soha nem vállalt, noha mindkét oldalról kapott felkérést. Soha nem szállt a fejébe a dicsőség, eredendően szerény személyiségét a Holdraszállás után is meg tudta őrizni.

Armstrong kétszer nősült. Első feleségét, Janet Elizabeth Shearont 1956 -ban vette el, akitől 3 gyermeke született Eric (1957), a kicsi Karen (1959) és Mark (1963). Janettel 38 évet éltek együtt, majd 1994 -ben elváltak. Armstrong még ugyan ebben az évben, 64 évesen, újra megnősült, második felesége Carol Held Knigh volt.

Neil Armstrong 2012. augusztus 25 -én hunyt el Cincinnati -ben, 82 éves volt.

A Holdraszállást és a Holdon tartózkodást számos legenda övezi. Van köztük egy, ami a sok – sok különleges történetnél is különlegesebb és szebb …

A legenda szerint, 1969. június 20 -án Armstrong azt kérte, hadd maradjon kicsit egyedül a Hold, később Little West névre keresztelt kráternél. Nem tudni mit csinált pontosan az idő alatt, de a legenda szerint az első ember aki a holdra lépett egy ici – pici karkötőt hagyott ott emlékül, a kislánya Karen, vagy ahogy ők nevezték Muffie karkötőjét. Muffie hét évvel korábban, 1962 -ben halt meg agydaganat következtében. Mindössze 2 éves volt …

A kicsi Muffie ugyan azt a kezelést kapta 1961 -ben, amit ma is kapnak a gyerekek. Műtét, sugárterápia, kemoterápia. A kemoterápia rettenetesen erős volt a kicsi testnek és az orvosok azt tanácsolták az Armstrong családnak hogy vigyék haza a kislányt.

Armstrong pedig pont ugyan azt csinálta 50 évvel ezelőtt, mint amit ma csinál egy édesapa, orvosokkal, szakértőkkel beszélt, számos cikket és könyvet elolvasott, mindent megtett.

Meg akarta menteni kislányát …

Néhány évvel kislánya halála után Armstrong a Holdra lépett, a többi már történelem.

De a gyermekrák, az agydaganat, a DIPG, … nem, az itt él velünk, továbbra is.

Több mint ironikus, hogy néhány évvel kislánya halála után Armstrong a Holdra lépett. Tehát már 1969 -ben rendelkezésre állt az a technológia, az a tudás, az a szándék és az az eltökéltség, ami lehetővé tette, hogy egy ember eljusson a Holdra, ott tegyen egy sétát, majd visszajöjjön a Földre. De még ma, 50 évvel később is van olyan gyermekrák, melyre nincs gyógymód. Még ma is, 50 évvel később is ugyan azt a protokolt használják a világ minden részén, mint amit a kicsi Muffie kapott 1961 -ben. És gyerekek halnak meg értelmetlenül …

Meggyőződésem, hogy kötelességünk felemelni a szavunkat ezekért a Kicsi Hősökért, kötelességünk megosztani történetüket, kötelességünk segíteni őket! Egészen addig, míg a Világnak legalább olyan fontosak nem lesznek, mint a Holdraszállás …

Hogy egyetlen Kis Hősnek se kelljen elmennie idő előtt …

Talán soha nem tudjuk meg, hogy Neil Armstrong mit csinált a Hold, később Little West névre keresztelt kráternél amikor egyedül volt … Valószínűleg egy két éves, csodaszép, okos, bátor és kitartó kislányra gondolt …

És talán ha az Apollo – 11 nem áll meg a Holdon, hanem egy picit tovább megy, lehet, hogy Neil Armstrong találkozott volna a kislányával, egy gyönyörű helyen …

Köszönöm, hogy elolvastad!

Attila, Bogika, Boróka és Boldizsár apukája

forrás: wikipedia, Origo, facebook: Jo Enoughoftherare Bishop, youtube

 

Mr Donald Trump-nak, az Egyesült Államok elnökének a beszéde

2019. február 5., Washinton DC

Ma este arra kérem önöket, hogy csatlakozzanak hozzám egy másik harcban is: a gyermekrák elleni harcban.
Ma este egy nagyon bátor 10 éves kislány csatlakozott Melaniához (President Trump feleségéhez) a galérián, Grace Eline. Négy éves korától Grace minden születésnapján arra kérte barátait, hogy támogassák a St. Jude’s gyermekkórházat. Nem tudta, hogy egy nap ő maga is a kórház kis betege lehet. Ez történt.

 

 

Tavaly Grace -t agydaganattal diagnosztizálták. Azonnal elkezdték a sugárkezelést. Ezzel párhuzamosan, Grace 40,000 dollárt (11.2 millió Ft -ot) gyűjtött össze közösségében a gyermekrák elleni harchoz. Tavaly ősszel, amikor Grace kezelése befejeződött, az orvosok és a nővérek könnyekkel a szemükben éljeneztek, amikor felakasztotta a képet és elolvasta: ”Az utolsó kemoterápia.” Az orvosok és a nővérek imádták őt, imádják őt. Nagyon köszönjük Grace! Egy csodálatos motiváció vagy mindenki számára a teremben! Nagyon köszönjük!

 


Az elmúlt évtizedekben, sok gyermekrák típusnak nem lett kifejlesztve új gyógyszer*. Arra fogom kérni a Kongresszust, hogy a következő 10 évben 500 millió dollárral (140.2 milliárd Ft -tal) támogassa ezt a rendkívül fontos, életmentő kutatást.

 

forrás: 

https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/president-donald-j-trumps-state-union-address-2/

https://www.heraldsun.com/latest-news/article225587305.html

NBC NEWS

*a "fordító" megjegyzése: 1980 óta mindössze kettő gyermekrák típusnak lett kifejlesztve új gyógyszer, a leukémiának (3) és a neuroblastoma -nak (1).

Donald Trump egy csodálatos történet kíséretében elkötelezte magát a gyermekrák elleni harcban.

Tudj meg többet

TÉNYEK A GYERMEKRÁKRÓL

Forrás: Coalition Against Childhood Cancer, Országos Gyermektumor Regiszter

 

A gyermekeknél a rák a vezető halál ok.

A gyermekrák 70-80%-a jól kezelhető

a gyermekráknak számos típusa és altípusa van

Hosszú távú mellékhatások

a kezelések mellékhatásaként
a gyerekek
99%-ánál jelentkeznek
egészségi problémák
életük hátralévő részében

 

 

Évente 250-300 új megbetegedést regisztrálnak Magyarországon

leukémia, központi idegrendszeri daganatok…

Vannak gyermekrák típusok, amelyek túlélési rátája 0%

pl. DIPG

1980 óta mindössze 4 gyermekrák elleni gyógyszer lett jóváhagyva

három leukémia elleni és egy neuroblastoma elleni gyógyszer

Minden 5 rákos kisgyermekből 1 nem éli túl a betegséget

Holdraszállás

július 20 -án (magyar idő szerint július 21 -én) volt 50 éve, hogy az első ember, Neil Armstrong a Holdra lépett. Ekkor hangzott el a híressé vált mondat: “Kis lépés egy embernek, de óriási ugrás az emberiségnek”. Neil Alden Armstrong 1930. augusztus 5 -én született...

Donald Trump beszéde

Mr Donald Trump-nak, az Egyesült Államok elnökének a beszéde 2019. február 5., Washinton DC Ma este arra kérem önöket, hogy csatlakozzanak hozzám egy másik harcban is: a gyermekrák elleni harcban. Ma este egy nagyon bátor 10 éves kislány csatlakozott Melaniához...

Tudj meg többet

BEJEGYZÉSEK